header blog lonely planet

Blog

Het Grote Genieten

Het Grote Genieten

Het is bijna nazomer en dan begint het Grote Genieten. Ik bedoel vooral op culinair gebied! In De Koog proef je lokale pareltjes tijdens het food evenement Texel Culinair. Ik heb er ook een (bescheiden) aandeel in. Hè, hoe zit dat?

Lange Juni

Juni is zo’n maand waar je naar uitkijkt. Plotseling staat de berm vol fluitenkruid of geniet je van een spontane barbecue op een zwoele avond. Sinds een jaartje of drie kijk ik reikhalzend uit naar de kunstenaars, bands en cabaretiers die de boot naar Texel pakken. Ze trakteren ons eiland op coole jazz, hilarische sketches en exposities. Trouwens, ik ben ook vaak verrast door het talent van Texelaars. Iemand die je kent via school of de tennisclub, blijkt opeens geweldig te kunnen zingen.

jazzfestival

Onder de noemer Lange Juni wordt enorm veel georganiseerd. Van een rockopera tot schilderworkshop en theatervoorstelling. Bekijk de agenda en spring op de fiets! Elke dag kun je wel ergens op Texel kunst en cultuur snuiven. Zelf heb ik een vrij nuchtere kijk op dingen, maar ik houd wél van een verrassing. En die krijg je genoeg tijdens Lange Juni. Een kunstwerk van aangespoelde slippers in het Juttersmuseum of concert in het Hoornder Kerkje. Culturele pareltjes, die extra bijzonder worden doordat je ze beleeft op een bijzondere eilandlocatie, of zelfs middenin de natuur!

dichterbijzee

Zin in Lange Juni? www.langejuni.nl.
Op ’t Woutershok zijn nog plekjes vrij – ook in onze luxe ingerichte tenten!
Reserveer nu!  

Ricardo de Graaf

blog ricardo kersttrui

In the spotlights

Kerstmis staat voor de deur. Een tijd van licht en nieuw leven. Voor mij draait het vooral om familie en vrienden; ik ben geen kerkganger. Maar ik ken wél het belangrijkste gebod uit mijn hoofd. Eert uw vader en moeder. Dat kun je niet vaak genoeg doen. Dus ja, ook vanaf deze plek!

Vaste gasten weten wel een beetje hoe de hazen lopen op ’t Woutershok. Het is een echte Texelse familiecamping. Mijn broer en ik speelden als jong jochie tikkertje op het terrein. Later scheurden we langs de slagboom voor het serieuze werk. Gras maaien, folders bijvullen, mensen naar hun plek dirigeren. Inmiddels sta ik alweer een tijdje aan het roer op deze camping. Maar de familie, die is gebleven. Zonder mijn ouders zou ik beslist uren tekort komen. De ‘handjes’ op de achtergrond zijn goud waard.

blog spotlight 1

Heilige grond

Nou ja, op de achtergrond… Wie zijn tentharing de grond in heeft geslagen en een paar dagen op de camping bivakkeert, zal ongetwijfeld vader Ger tegen het lijf lopen. Krullend haar, hippe bril en (meestal) goedgemutst! Pensioen? Dat woord komt niet in zijn vocabulaire voor. En stilzitten evenmin. Ik heb nog een poging gedaan om hem een golfset aan te smeren. ‘Verruil het dennenbos voor de duinen en ga gezellig met andere Texelaars een balletje slaan’, probeerde ik voorzichtig. Nou, vader Ger speelt liever voor greenkeeper op zijn eigen heilige grond. ‘Alsjeblieft niet zeg, ’t Woutershok is mijn hobby’.

blog spotlight 2

Family time

OK, dat is duidelijk! Deze handige Harry wil gewoon aan de slag. En laat er nou nét een klusje klaarliggen… Ik hoef hem niks te vertellen; tegen zo’n brok ervaring kan ik niet op. Zijn partner in crime is ome Rijk. Officieel geen familie, maar ik weet niet beter. Samen hebben ze vier rechterhanden en toveren ze ’t Woutershok om tot een nette camping met een ‘A-status’, als je afgaat op de ANWB-criteria. Terwijl ik mijn rondje maak over de velden, hoor ik ze volop schaterlachen en kwebbelen. De Buurman & Buurman van Texel! Het duo maakte heel wat mee. Dat levert genoeg mooie verhalen op voor… u raadt het al: family time bij de kerstboom.

blog spotlight 3

Spetterend!

Als het op gezelligheid aankomt, ken ik de beste sfeermaker op Texel. Mijn moeder! Ik denk dat iedereen met zo’n rots in de branding het wel herkent. De zoen voor je zoontje met een kapotte knie of ongevraagd de strijkbout pakken. Ze beschikt over een flinke dosis creativiteit, waar ik graag ‘gebruik’ van maak. Ontvangt u jaarlijks onze kerstkaart? Voilá, dan krijgt u er ook iets van mee!

blog ricardo knrm

Foto: Ronald Timmer

Voor haar beste idee, een paar jaar geleden, kreeg ze alle handen op elkaar tijdens het kerstdiner. ‘Waarom doe je geen nieuwjaarsduik, Ricardo?’ ‘Ja mam, heel grappig!’ Het is een van de vele tradities op ons eiland. Op 1 januari het nieuwe jaar inluiden met een frisse duik in zee. Bij meerdere strandslagen spetteren honderden mensen een minuutje in de branding. Hun beloning is een bakkie snert, warme choco of borreltje bij het strandpaviljoen. Hulde voor de bikkels, maar ik pak het toch anders aan. Ik heb mezelf weleens laten verleiden tot de nieuwjaarsduik. De laatste keer met een groepje dat schuilgaat onder de illustere naam GIESH – Visnachtvereniging Geduld Is Een Schone Haak. Tja, je belooft weleens wat! Tegenwoordig fungeer ik, samen met mijn KNRM-maten, als hulptroepen in een warm overlevingspak. We juichen en klappen bij elke duik. Ere wie ere toekomt, zal ik maar zeggen!

Vanaf ’t Woutershok wens ik u hele fijne feestdagen en een fris 2017

Ricardo de Graaf

blog ricardo kersttrui

Indian summer op Texel

Het is half oktober, het seizoen zit erop. De laatste caravan zwiert met een ruime bocht het veld af. De eigenaar steekt zijn duim op; ‘geniet van je vakantie!’ Ik zwaai terug. En stroop vervolgens mijn mouwen op.

Flink wat jaren terug zat ik in de Tilburgse collegebanken. Ik zocht naar overkantse kennis en avontuur. Als je me toen had gezegd dat ik aan de kettingzaag zou hangen, had ik je niet geloofd. Maar een Texelse camping runnen bleek tóch avontuurlijk genoeg. Zodra het bos stilzwijgend van kleur verschiet, kijk ik uit naar een stukje noeste handenarbeid. Kappen, zagen, snoeien en zaaien; in de koude maanden gaat het los op ’t Woutershok.

graszaad

Topsport

De rood-witte slagboom mag dan in winterslaap zijn; voor mijn maatje Martijn maakt hij een uitzondering. Zijn rode jeep, volgestouwd met imposant gereedschap, dendert er deze herfst vaak onderdoor. Ik kan zijn hulp goed gebruiken. Er staat een grote pallet graszaad en 6000 kg kalk op ons te wachten in de schuur. Die perfect groene grasmat komt er niet vanzelf! Het heeft ons veel tijd gekost om de succesformule uit te dokteren. OK, ons veld is niet zo strak als in het voetbalstadion. Hoeft ook niet. Wat hij wél moet kunnen tackelen, zijn tientallen zware caravans en plastic grondzeilen die het gras verstikken. Dat is ook topsport, kan ik je melden.

grasmat

Lekker vertroetelen

Goedkoop is duurkoop, leerde ik van mijn vader. Hij heeft gelijk. De velden moeten de pareltjes zijn van onze camping. Geen zompige stukken gras. Of kale, harde grond waar je je hamer stukslaat op een tentharing. We investeren daarom in goed graszaad; een mengsel dat ontkiemt bij lage temperaturen. Op ’t Woutershok gaan we de strijd aan met het seizoen. We willen groeiend gras in de winter. In 2015 werd ik op mijn wenken bediend. Alle warmterecords gingen eraan; ik liep bomen te snoeien in mijn T-shirt. Mijn zoontje Stan stond ernaast en vroeg wanneer hij op zijn slee van de duinen kon roetsjen. Tja, ik heb de wijsheid niet in pacht! Trouwens, ik ben ook geen volleerd greenkeeper. Wat ik vooral doe, is ons gras een beetje vertroetelen. Op de juiste tijd wat kalk en kunstmest erop – een beetje aandacht doet wonderen.


Bonte boskleuren

Over aandacht gesproken, het Hoogheemraadschap staat binnenkort ook op de stoep. Vaste prik in oktober. De controleur beoordeelt of de sloten goed zijn gemaaid. Ik snap dat wel. Valt de regen met bakken uit de lucht, dan moet het water snel weg kunnen stromen. Hier komt het aan op brute spierkracht. We maaien een kleine kilometer slootkant met de hand. Daar kan mijn lesje bootcamp niet tegenop! Af en toe zetten we de machines even stil. Gelijk hoor je van alle kanten vogels zingen. Ik kijk om me heen en geniet van de bonte kleuren. Geel, groen, rood en bruin; Indian summer op Texel.

Max Verstappen

We geven de camping deze maanden terug aan de natuur. Oorspronkelijke bosbewoners – fazanten, konijnen, vogels – zijn de enige gasten. En een groepje fanatieke jochies, die in het kielzog van Stan een springschans bouwen en wedstrijdjes doen op hun step. Ik herinner me hetzelfde plaatje; ooit scheurde ik zelf over de lege campingweg. Terwijl ik opzij spring voor de nieuwe Max Verstappen, schiet er van alles door mijn hoofd. Waren die Nijntje-stickers voor de doucheruimte geregeld? Wat is een leuk thema voor de kerstkaart? De camping is gesloten, maar achter de schermen gaat het werk gewoon door!
Bekijk meer foto’s op Facebook: http://bit.ly/Woutershokaanhetwerk

stan steppen

Tot ziens

In maart 2017 gaat onze slagboom weer open. En rijdt u een mooie, groene camping op. Zin in een Texelvakantie? Vanaf de feestdagen kunt u weer online reserveren voor het nieuwe kampeerseizoen. Graag tot ziens!

Ricardo de Graaf

ricardo de graaf 

Piraten van ’t Wad

Er varen piraten op ’t wad. Twee keer per dag, met grote blauw-gele kotters. En ik stap graag aan boord. Met vissers Frido Boom (TX10) of Herman Blom (TX20) heb je een onvergetelijke middag.

Ze vertellen alles over de zee en geven, en passant, hun kijk op de wereld. Recht voor z’n raap en vol humor. Dé Texeltip voor deze zomer, als u het mij vraagt!

tx10

Normaal gesproken verlaat ik mijn ‘honk’ niet zo snel in het hoogseizoen. Maar ja, naast campingbaas ben ik ook vader van Stan, een 6-jarige koter met hang naar avontuur. Dus beland je op een zonnige middag in de haven van Oudeschild. Omringd door korte broeken, in de wetenschap dat ik éven niet bereikbaar ben, heb ik dat beruchte vakantiegevoel snel te pakken. Ik ben toerist. Op eigen eiland!

Hé, een centrifuge

Ik stap de loopplank op, Stan trekt me gelijk mee richting stuurhut. Hoog boven het dek heb je prachtig uitzicht over het schip. Helemaal incognito zijn we niet. Vriend Frido begroet ons kort, om vervolgens zijn TX10 handig de haven uit te manoeuvreren.

uitzicht

Ik bekijk zijn ‘kindje’ nog eens goed. Hoewel de viskratten zijn ingeruild voor houten bankjes waarop je kunt neerploffen, vervult de kotter nog steeds haar functie. Prominent op het dek vind je RVS-bakken en een soort centrifuge, wat bij mij direct de associatie van een wastrommel oproept. Mijn gedachten dwalen af. Had ik die wasmuntjes nou klaargelegd voor mevrouw Arends…? Nee, ik ben op zee, loslaten die handel! Ik hoef er geen moeite voor te doen, want de stem van Frido buldert door de luidspreker.

centrifuge

Zeehond aan de lijn

‘Mensen, welkom aan boord. Het is hoogwater, dus geen zandbanken met zeehonden vandaag. Helaas. Ik wil ze graag tevoorschijn toveren, maar we hebben zeehonden niet aan een touwtje. Ik zie er wel eentje zwemmen, daar links in de verte. Heeft iedereen ’m gezien? Mooi. Hebben we dat onderdeel ook getackeld!’ Hij heeft de eerste lachers al op zijn hand. Mijn gegrinnik heeft vooral te maken met het gedeelte dat erna komt. Er zitten gasten uit alle windstreken aan boord, dus het verhaal moet in meerdere talen. Het Duits gaat aardig, maar of dat steenkolen Engels overkomt? ‘We’re going on a fishing trip, but first: throw your sorrows over de reling’, tipt Frido.

Versleten microfoon

Ik houd wel van een stukje theater op zee. En daarop word je ruimschoots getrakteerd tijdens deze tocht. De versleten microfoon heeft er al heel wat uren op zitten. Hoeveel mensen zouden die mooie verhalen al hebben aangehoord? Het moeten er duizenden zijn geweest, want Frido vaart 23 jaar met toeristen. Ik kan je verzekeren, je merkt het er niet aan af. De visserspraat en grappige oneliners vliegen om je oren. Ik knoop er eentje goed in mijn oren. ‘De Waddenzee is net een huwelijk; ze kent hoge pieken en diepe dalen.’ Zo. Daar kun je mee thuiskomen!

versleten microfoon

Nette vangst

Tijd voor het echte werk. Met een ruk aan een paar hendels zakken de twee visnetten. We vissen op garnalen, maar er zullen ongetwijfeld wat andere ‘gasten’ meeliften. Tong, schol en krabbetjes. Als we de schipper mogen geloven, is dat vissen een fluitje van een cent. Zwarte bollen, bevestigd aan het net, rollen over de bodem. De garnalen schrikken zich rot en springen massaal in het net. Dat er geen woord van gelogen is, blijkt wel zodra de vangst aan boord komt. Honderden exemplaren krioelen in de bakken. Ondertussen lopen mensen heen-en-weer over het dek. De deur naar de stuurhut staat open; iedereen mag binnenlopen voor een praatje. Stan bestudeert de vele metertjes en lijntjes op een computerscherm. Frido zit op zijn praatstoel en vertelt honderduit aan de man naast hem, die iets ‘doet’ met kranen en shovels voor de wegenbouw. Ondernemers onder elkaar, ik ken het. Het leuke contact met gasten doet zeker een belletje rinkelen. In mijn stuurhut – de receptie – hoor ik ook regelmatig bijzondere verhalen en wijze levenslessen.

zwarte bollen

Garnalenpellers

De collega van Frido, een visser met knaloranje pak, gaat aan de slag. De centrifuge draait op volle toeren, stoom kringelt uit de ketel. Stan staat er met z’n neus bovenop; hier gebeurt het! De grijze garnalen verschieten van kleur zodra ze gekookt zijn. Ik griezel als mijn zoon met een big smile de ‘bijvangst’ door zijn handen laat gaan. Kijk pap, een krab. En hier een visje; er zitten nog ogen aan! Prachtig jongen, gooi hem maar gauw overboord.

krab

Er hangen meer kinderen boven de bakken. Ik geniet van hun glunderende gezichten. Ondertussen proberen vaders en moeders het garnalen pellen in de vingers te krijgen. Frido heeft net verteld dat iedereen een zakje mee naar huis krijgt. Gratis. ‘In een hippe tent aan de overkant zitten garnalen onder de cocktailsaus. Hier is alles puur natuur. Beetje zout en peper erop; zo zijn ze het lekkerst’. Ik geloof hem gelijk. Dat ik vanavond een flink klusje voor de boeg heb, neem ik voor lief. Zelf gruwel ik van die roze rakkers, maar mijn eega is er dol op!

stoom

Een mooie vaartocht, quality time met Stan én garnalen voor het thuisfront. Mijn dag kan niet meer stuk. Frido doet er nog een schepje bovenop. Als we aanmeren hoor ik echt luid en duidelijk: ‘…en voor de Texelaars, welkom thuis!’

pellen

Boek een kottertocht

Zelf meevaren? De TX10 en TX20 varen van maandag t/m zaterdag. Afhankelijk van het tij kunt u ook mee tijdens een speciale ‘droogvaltocht’, in samenwerking met Natuurmonumenten. De TX10 meert dan af bij een zandplaat. U kunt zelf met emmer en schepnet rondstruinen; de gids vertelt over het bodemleven.

ricardo stan

Actuele afvaartijden en reserveren: www.hetwadop.nl

Ricardo de Graaf

ricardo de graaf 

Texel in Lonely Planet top 10

Texel schudde op 24 mei even op haar grondvesten. De Lonely Planet tipt ons eiland als een van de beste zomerse reisbestemmingen in Europa. Wij, nuchtere Texelaars, sprongen een gat in de lucht. Eventjes maar.

We stonden snel weer met beide benen op de grond. Want die plek in de top 10 komt niet zomaar aanwaaien. Natuurlijk, we hebben zachte stranden en uitgestrekte natuurgebieden waar je je met recht ‘lonely’ kan voelen. Maar de reisgids roemt ook de accommodaties, lokale producten en de vele festivals. Daar komt de gastvrijheid om de hoek kijken. Bij Texelaars zit dat wel in de genen, kun je zeggen. Een uitzondering daar gelaten, doet iedereen graag een stapje harder voor mensen die bepakt en bezakt de boot afrijden. We zijn trots op ons eiland en daar laten we u graag van meegenieten. Maar ik zal eerlijk zijn… voor een feestje of rondje door de duinen zijn wij ook te porren.

Code oranje

In een ver verleden reed ik, op mijn racefiets, op hoge snelheid over menig wedstrijdparcours in Nederland. Dat weten ze op Texel ook. Om een lang verhaal kort te maken; ik stond op een zonnige zondag langs de hekken bij de Ronde van Den Burg. Niet in wielrennerstenue, maar in een fel oranje pak en microfoon in de hand.

WielerrondeDenBurgTexel2016

Als spreekstalmeester zag ik kinderen zenuwachtig aan de startlijn, klaar voor hun grote race. De recreanten spurtten door de dorpskern, om daarna het veld te ruimen voor de wedstrijdrijders. Een sportieve dag, waar het publiek met schorre kelen en rode handen het strijdveld verliet. Deze Ronde van Den Burg is het startschot voor nóg vier dorpenronden. Dan heb ik het lijstje ‘wielrennen’ gehad. Maar de Texelse evenementenkalender staat boordevol deze zomer! De Ronde om Texel, Sommeltjespop, het Beach Food Festival, HavenVistijn, Landbouwdag… Heeft u een uurtje? Er is beslist veel ‘reuring’ op het eiland. Dat hebben de makers van Lonely Planet goed gezien!

Lucky shot

Mijn broer Patrick herkent zich beter in de bloemlezingen van de Lonely Planet over de Texelse natuur. Terwijl ik de stilte doorbreek met moderne geluidsapparatuur, zoekt hij hem juist op. In de duinen, op het zuidpuntje De Hors of in het bos. En dan heb je in juni vaak mazzel. De geultjes, wadden en duinen zijn een walhalla voor veel vogels, die er in grote getalen rondvliegen.

lepelaar

Patrick tuurt met liefde uren door zijn verrekijker. Ik zou het geduld er niet voor hebben; bij elk ritselend struikje ben ik al afgeleid. Hij weet echter de meest bijzondere vogels voor zijn lens te krijgen. Nu weet ik uit betrouwbare bron dat deze foto van de lepelaar een ‘lucky shot’ was… Wie weet heeft u op Texel ook zoveel geluk! In het kielzog van natuurgidsen en vogelkenners kunt u er ongetwijfeld een paar afvinken. Wandelend over afgelegen paden, wind in de rug, begrijpt u precies wat de Lonely Planet bedoelt met dat ‘eind-van-de-wereld’ gevoel.

Komt u het ook ervaren? Op ’t Woutershok vindt u diezelfde mix van rust en gastvrijheid. Bekijk onze campingplaatsen of de splinternieuwe ingerichte tenten. Er zijn nog plekjes vrij!

Ricardo de Graaf

ricardo de graaf 

Betoverende Texelse luchten

Het blijft elke keer een cadeautje. Na een flinke klim op een Texelse duintop belanden en dan… zo’n uitzicht. De gouden zon zakt in zee; hij zet nog nét de wolken in vuur en vlam. Het zachte zand onder je voeten, het helmgras laat zich geduldig leiden door de wind. En je weet: dit is het eiland op z’n best! Ik pak het liefste deze momenten mee. Als natuurfotograaf – mijn grote passie als ik niet op de camping rondloop – word ik graag betoverd door het vroege ochtendlicht en de kleurrijke avondzon. Met de meest prachtige natuurgebieden in onze ‘achtertuin’ hoef ik nooit lang te zoeken naar het perfecte shot. Ik deel ze graag met u! Kampeert u straks weer op Texel? Zet een keertje vroeg de wekker en laat u verrassen. Het duurt nog even voordat het kampeerseizoen weer losbarst. Geen nood: u kunt thuis alvast wegdromen bij deze zonsondergang.

Tot ziens in 2016!

Patrick de Graaf

 

Online reserveren

Online Reserveren

Zoek en reserveer online! Bekijk de beschikbaarheid en prijzen van onze comfortplaatsen en ingerichte tenten. Klik hier.

360 tour

360 tour

Hoe ziet 't Woutershok eruit? Neem een kijkje vanuit de lucht op onze camping.

https://woutershok.texelinformatie.nl

Video tour

Video tour

Video tour

Een camping midden in de natuur, op het leukste eiland van Nederland. Kom alvast in vakantiestemming met onze video!

Ingerichte tenten

Ingerichte tenten

Keuze uit 4 typen luxe tenten! Compleet ingerichte tenten met trendy interieur. Kampeergevoel én alle comfort. 

Praktisch texel

Praktisch Texel

icoon autocaravan va € 65,-
icoon texelevignet va € 10,00
icoon fietshuren va € 9,50