Het Grote Genieten

Het Grote Genieten

Het is bijna nazomer en dan begint het Grote Genieten. Ik bedoel vooral op culinair gebied! In De Koog proef je lokale pareltjes tijdens het food evenement Texel Culinair. Ik heb er ook een (bescheiden) aandeel in. Hè, hoe zit dat?

Ik maak me absoluut geen illusies. Een simpel gerechtje op tafel zetten of drankjes mixen tijdens een verjaardag lukt nog wel. Maar verder rijken mijn ambities niet. Gelukkig lopen hier genoeg Texelaars rond met een passie voor alles wat de eilandgrond voortbrengt. Ondernemende types, die als een ware kunstenaar heerlijke producten creëren met aardappels, schapenmelk of zilte groenten. Producenten, chef-koks en vakidioten. Ik kan u verzekeren: na een rondje op Texel Culinair (8-10 september), gaat u rondom gelukkig naar huis.

blog grote genieten texel culinair

Het programmaboekje ligt al op onze deurmat en ik kan niet wachten. Gerechten met Waddenoesters, lamsham, Texels rund en zoete lekkernijen met een vleugje duindoorn. Bovendien heb je zomaar een leuk praatje met mede-bezoekers, die ook nét zijn bijgekomen van de smaakbommetjes waarop je wordt getrakteerd.

Droom najagen

Mijn vaste tussenstop is de stand van Stokerij Texel. Ze schenken daar pure wodka en gin, gefabriceerd met een lokale twist. Ik ben er dol op! En ja, daar komt mijn aandeel om de hoek kijken. Een paar jaar geleden besloten twee eigengereide mannen hun droom na te jagen. Lekkere drank produceren: vooral duurzaam en op basis van lokale, agrarische ingrediënten en restproducten. In zo’n start-up, om maar vaktermen te blijven, investeer ik graag een paar centjes. Ik mag mezelf ambassadeur noemen en ik krijg met de Kerst een fles thuis. Daar wordt een mens blij van!

blog grote genieten texel stokerij

Ik heb al eens een kijkje achter de schermen genomen bij Stokerij Texel. Er gaat een wereld voor je open! Oprichters Jaco Spek en Kees Groenewoud zijn van oorsprong bioloog en scheikundige. Die wetenschappelijke blik helpt ze ongetwijfeld bij het stookproces. Een goed recept uitdokteren is namelijk best ingewikkeld, heb ik mij laten vertellen. Op de werkvloer borrelt en bruist het letterlijk – en niet alleen van hun enthousiasme! Vaten, ketels, trechters, slangetjes. In de productieruimte is het één en al bedrijvigheid. De smaakmakers, zoals cranberries, komen van onze eilandse velden. Om daar sap uit te halen, moet je de besjes ‘kneuzen’: persen door een apparaat. Ook daar draaien deze mannen hun hand niet voor om.

Op wereldreis

Ik vind het mooi, dat je alles-op-alles zet voor een mooi product. En telkens nieuwe kansen pakt. De Texelse Gin was al ontdekt aan de ‘overkant’, maar gaat binnenkort op wereldreis. Jaco en Kees laden een paar vaten op het vrachtzeilschip Tres Hombres, voor een trip naar de Caraïben. Acht maanden rijpen op zee moet wonderen doen voor de smaak. Ik geloof het gelijk. Ondertussen schenk ik nog maar een glaasje uit mijn eigen fles! Dat de Texelse drank iets speciaals heeft, blijkt trouwens wel uit de belangstelling van menig chef-kok. De Franse Alain Caron reisde in zijn ‘eendje’ naar Texel, nieuwsgierig naar het stookproces. Kijktip: www.binnenstebuiten.kro-ncrv.nl

Een dosis geluk

Het moge duidelijk zijn: de nazomer leent zich perfect om nog éven dat borreltje buiten voor de tent te doen, of op een terrasje te eten. Ik weet genoeg adressen waar je bijna geen keuze kunt maken uit de menukaart, zoveel lekkers staat erop! Maar goed, Texel is méér dan een culinair walhalla. Ik spreek vaste gasten die hun geluk vinden in het prachtige ochtendlicht dat over de tuunwallen strijkt, of de ‘vergeten’ straatjes met historische geveltjes. Ook daarvoor pak je de boot naar Texel.

Camping ’t Woutershok heeft leuke aanbiedingen voor september! Er is ook nog plek in onze luxe ingerichte tenten. Graag tot ziens!

 

Ricardo de Graaf

ricardo de graaf

Online reserveren

Online Reserveren

Zoek en reserveer online! Bekijk de beschikbaarheid en prijzen van onze comfortplaatsen en ingerichte tenten. Klik hier.

360 tour

360 tour

Hoe ziet 't Woutershok eruit? Neem een kijkje vanuit de lucht op onze camping.

https://woutershok.texelinformatie.nl

Video tour

Video tour

Video tour

Een camping midden in de natuur, op het leukste eiland van Nederland. Kom alvast in vakantiestemming met onze video!

Ingerichte tenten

Ingerichte tenten

Keuze uit 4 typen luxe tenten! Compleet ingerichte tenten met trendy interieur. Kampeergevoel én alle comfort. 

Praktisch texel

Praktisch Texel

icoon autocaravan va € 65,-
icoon texelevignet va € 10,00
icoon fietshuren va € 9,50